Smarta investeringar

För att få en god ekonomi måste du medvetet göra olika slags investeringar. Människor med god ekonomi har inte bara ett lönearbete för att få inkomst: de har även gjort olika slags investeringar som ger dem passiv inkomst.

Investeringar

Att investera i något innebär att du köper något värdefullt som sedan ökar i värde. Det kan vara allt från fastigheter och Lego till konst och frimärken. Det absolut vanligaste att investera i är aktie och fonder. Men om du är intresserad av någonting så kan du även köpa det som en investering. Gillar du konst kan du köpa en tavla. Älskade du att bygga med Lego som barn (och vuxen) kan du faktiskt köpa Lego som du sedan säljer med vinst.

Aktier och fonder

Det vanligaste sättet att skapa passiv inkomst på är genom aktier och fonder. Det innebär att du köper delar i ett företag. Det är smart att köpa aktier i företag som du själv använder, så som diskmaskinstillverkare eller ett klädföretag som du gillar. För att följa med i marknaden kan du läsa branschtidningen Dagens Industri som skriver om aktier, fonder och olika affärer. Det som är så bra med fonder och aktier är att det är lätt att sätta igång, både att köpa och sälja. Du sköter allt via din internetbank.

Fastigheter

En annan vanlig investeringar är bostaden. Istället för att du betalar hyra till din hyresvärd, så betalar du på bostadslånet. Alltså till dig själv. De flesta fastigheter ökar i värde. Om du bor i en storstad kan du även hyra ut ett rum eller en del av din bostad, så får du gående pengar från din investering.